I dag gikk startskuddet

Bunader-14-november
EN HØYTIDSSTUND da klimarettssaken begynte tirsdag 14. november. Da må bunaden på, mente flere av Besteforeldrene. Foto: Brita Helleborg

Behandlingen av klimasøksmålet er i gang ved Oslo tingrett. Det er første gang Grunnlovens miljøparagraf prøves for retten. Det var lang kø for å komme inn og høre. En gruppe besteforeldre hadde trukket i bunad for å markere begivenheten. – Bunad fordi den er noe vi bruker ved høytider; så viktig er dette, sier Gro Nylander, nestleder i Besteforeldreaksjonen. Og fordi det gir assosiasjoner til Grunnloven som skal beskytte oss alle, ikke minst fremtidige generasjoner!

Hva sier Grunnlovens paragraf 112?

Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.

Isskulptur med miljøparagrafen inngravert. Kunstner: Peder Istad. Foto: Knut Bryn

Hvorfor saksøkes staten for brudd            på denne paragrafen?

Et halvt år etter at Norge undertegnet Parisavtalen, der partene forplikter seg til å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» to grader, tildelte regjeringen ti nye utvinningstillatelser i Barentshavet.

Flere av områdene ligger i Barentshavet sørøst, som tidligere ikke er åpnet for oljevirksomhet. Oljeindustrien ble gitt utvinningstillatelser i spesielt sårbare naturområder. Oljeutvinningen her vil gi store klimagassutslipp mange tiår inn i fremtiden.

Saksøkerne Greenpeace og Natur og Ungdom, støttet av Besteforeldrenes klimaaksjon, mener tildelingene er ugyldige fordi konsekvensene for klodens klima ikke er tilstrekkelig utredet før utdelingen.

Dette mener de tre organisasjonene er en saksbehandlingsfeil. I tillegg mener de tildelingene innebærer et for stort inngrep i fremtidige generasjoners klima.

Siden har regjeringen utlyst 100 nye oljeblokker i Barentshavet: – Nå må vi kjøre litt på, sa olje- og energiminister Terje Søviknes i den forbindelse.

Foto: Knut Bryn

Samuela Kuridrani og Alisi Rabukawaqa fra de klima-truete Fiji-øyene hadde også funnet veien til Oslo tinghus. Foto: Knut Bryn

Fra dagens støttemarkering i Trondheim. Foto: Idar Støwer

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Oddbjørg Langset | 14.11.2017

    Bunad er VERDIGE NÆRVÆR til Grunnloven! God idè og flott skue, selv om der skulle vært noen Romsdalsbunader å se på trappa.. for en moldenser, men vi smir mange interessante arrangementer til neste klimafestival i januar 2018, nå, mens jernet er varmt! Spennende tider og interessant lesing! Vi heier på dere!
    Vh BKA og Klimafestivalen §112 i Molde og omegn

  2. Mads Velken | 16.11.2017

    Hurra for alle aktive klimavenner.
    Jeg mener lovteksten ,og derfor også budskapet i grunnlovens paragraf 112 er så tydelig at selv jurister vil forstå det.
    Denne saken kan vi vinne , og i alle fall vil informasjonen og publisiteten omkring klimakriminalitet gagne vår kjære jordklode.

  3. Truls W Gedde-Dahl | 17.11.2017

    Hver eneste en av oss medlemmer teller, men hver eneste en av andre enn oss i øyeblikket teller også. Rose´s forebyggingsparadigme der hele begolkningen er inkludert gjelder også her.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*